A Pozsonyi Idegenforgalmi Régió meghívására az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusának két tagja – a Bódi Ágnes és Pusztay Sándor –, november végén a szlovákiai Kis-Kárpátok borvidék Nyitott pincék rendezvénysorozatán vettek részt.
A kétnapos bor- és gasztronómiai túrán – osztrák, lengyel, cseh, szlovén, horvát, szerb és ukrán újságírók társaságában -, Pozsony és a régió hat-nyolc éttermében szlovák ételspecialitásokat és tizennégy-tizenöt pincében kitűnő borokat kóstolhattak.
A Kis-Kárpátok borút Nyitott pincék rendezvényének jellemzője, hogy a Pozsony–Nagyszombat közötti útszakaszon csaknem százhatvan kisebb-nagyobb borászat, pincészet csatlakozott az akcióhoz. Milan Pavelkától, a borút elnökétől megtudták, hogy az ötlet még 1999-ben vetődött fel és egy évvel később tizenhét borász csatlakozott a rendezvényhez. Annak idején az ötven koronás részvételi díj mellett négyszáz résztvevő volt kíváncsi a borokra, ma pedig a 17. Nyitott pincéknek 50 eurós díj mellett, nyolcezer borkóstolója volt. Minden vendég megkapta a saját poharát, a borászokat bemutató kiadványokat, miközben bármelyik pince, bármelyik borát kedvük szerint kóstolhatták, ráadásul a részvételi díj felét, bárhol levásárolhatták.
A vidék domb-, és hegyoldalain 5600 hektáron művelnek szőlőt, a borfajtákra pedig jellemző, hogy a kínálat több mint hatvan százalékát az Olaszrizling, a Zöldveltelíni és a Zöldszilváni adják. A különböző Európai Uniós fejlesztések eredményeként, több pincészet jelentős fejlődésen ment keresztül, ennek következtében az igen jó minőségű borokkal már nemcsak Szlovákia, hanem Európa borpiacain is jelen vannak. Érdekességnek számít, hogy a rendkívül impozáns Elesco Borkombinát „bortrezorjában” különböző világszerte ismert politikusok vörösboros hordóit is tárolják.
Pusztay Sándor