Az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátus Győri Legációja kuriózumnak számító borkóstolót és bemutatót szervezett június 25-én. A Győr belvárosában található, rendezvények megtartására szolgáló pincéjükben Gere Attila villányi pincészetéből származó Kopár borok 1997 – 2017 közötti évjárataiból kóstoltak meg tizenhat palackot.
A Gere Pincészet emblematikus csúcsbora Villány legjobb dűlői (Kopár, Csillagvölgy, Konkoly, Ördögárok) szelektált szőlőinek felhasználásával készül. A kitűnő bor a Cabernet Franc, a Merlot és a Cabernet Sauvignon házasításából készül, amely átlagosan tizenhat, tizennyolc hónapig érlelődik tölgyfahordóban.
A Riegler Antal által szervezett borbemutató levezetője Nagy Róbert borász – sommeliere volt, akiről kiderült nemcsak a borok kitűnő ismerője, hanem előadása közben élvezetes, legendaszerű történetekkel is szórakoztatta a kóstolásra egybegyűlt borlovagokat.
A bemutató egy „friss” 2017-es Kopárral kezdődött, amit azután évszám szerint csökkenő sorrendben, további tizenöt követett. A nemzetközileg használt százas bírálati módszer szerint a borokat illata, színe, ízvilága alapján értékelni is lehetett. A bor általános jellemzője szerint a Kopár testes, illatos, zamatos és az évek során kialakított házasítási módszerben – az adott év sajátosságainak megfelelően módosítva – igyekeznek az eredeti ízeket megtartani. Egyik ilyen érdekes jelenség, hogy a Cabernet Franc mennyiségi jellemzőinek megtartása mellett az elmúlt évtizedben a Cabernet Sauvignon hangsúlya erősödött.
A jelenlevő huszonkét „szakértő” nagy figyelemmel, kellő hozzáértéssel kóstolta a borokat. A válogatás két évtizedet ölelt fel, amelyek között öt olyan év is volt, amikor a megtermelt szőlő – különböző okok miatt – nem tette lehetővé, hogy az adott évjáratban bort készíthessenek. Ugyanakkor a jelenlevők értékelése alapján a kitűnő borok közül is kiemelkedett az 1997, az 1999, a 2000, a 2002, a 2003 és a 2011-es évjárat.
Napjainkban egy ilyen Kopár 8450 forintba kerül, de a 2009-es palackjáért már 25 ezer forintot fizetnek a fogyasztók. A bor különlegessége miatt a ritkaságnak számító 1997-es Kopár ára már meghaladja a 160 ezer forintot is. A borok tehát befektetésként is megállják a helyüket. A győri kóstolón bemutatott borcsomag összára 747 ezer forint volt.
(A részletes beszámoló a BORlovagok magazin 2020/3 számában lesz olvasható.)
Pusztay Sándor