Gondolatok a Budapesti Legáció avatási ünnepségéről
A januárban alakult Budapesti Legáció első avatási ünnepségének Kozárd adott otthont 2015.05.02-án.
A tiszta levegő, a gondozott környezet, a történelmi értékek mellett Kozárdon minden évben május elején az Almavirág fesztivál csalogatja a vendégeket a Cserhátalja völgyében fekvő 185 fős faluba.
A választás tudatos volt. a virágzás a természet újjászületését szimbolizálja.
Ezen a napon a vendégeket az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusának Budapesti legátja fogadta a faluban.
A szervezés már márciusban kezdetét vette a menü összeállításával. A szakmai zsűri a Turizmus Minőségi és Nívódíjas+Rozmaring Díjas Vadvirág Étteremben a Lovagi Atlasz szellemének megfelelve kiválasztotta, előkóstolta a menüben szereplő ételeket és a hozzá illő borokat.
Olyan menüt állítottunk össze, amiben a mangalica, a szürke marha, juh és kecske sajtok reprezentálták a hagyományos magyar és palóc gasztronómiát. Külön említést érdemel a 10 féle helyi lekvárkülönlegesség, amivel ritkán találkozik a városi ember.
Az avatás előtti napon a Szegedi Legáció tagjai, gasztronómiai kíváncsiságunkat kielégítve egy finom, ízletes szürkemarha pörkölttel fogadott bennünket, ami a szakácsuk hozzáértését dicsérte.
Május 2.-án arra ébredtünk, hogy csendes, friss tavaszi eső áztatja a hegyoldalt. Némi aggodalom után a szervezők és a helyi emberek mindenkit megnyugtattak, hogy ez is a program része. Az eső kellő időben eláll és kiderül az ég. Így is történt.
A közösségi házban, ami a könyvtár is egyben, már napsütés fogadta az érkező vendégeket, az új belépőket, előlépőket.
A friss pogácsa mellé mindenki ízlésének megfelelően frissíthette magát a Hungarikum fröccs (bor + szóda) segítségével. Ez csillapította a várakozás izgalmát is.
A formaságok és a marsalli felkészítés után az alakzat ünnepi hangulatban indult a fúvós zenekart követve a Szeplőtelen Fogantatás Kápolnához, az avatás helyszínére.
Az atya a meghitt templomi szertartás után az avatási ceremóniánknak megfelelően megáldotta a bort és a jelvényeket. A szenátusi kard és a kehely bora után a belépők ünnepélyesen már tagjaivá váltak borlovagrendünknek, illetve léptek magasabb rendi fokozatba az előlépők.
Az égiek is áldásukat adták ünnepségünkre. Az avatás közben újból eleredt az eső majd a kivonulás előtt elállt, és megint kisütött a nap.
Az ünnepi alakzat, élén a fúvósokkal, jóleső érzéssel vonult az étterem udvarán felállított rendezvénysátorba.
A sátor az est ünnepi hangulatának megfelelően feldíszítve, az asztalok megterítve, a székek „szoknyába öltöztetve” várták már a kedves vendégeket.
Az Elnök úr jelzésére a hagyományunknak megfelelően, mindenki illatmintát vett a köszöntő borból és koccintott a szomszédjaival.
Az atya asztali áldása után vette kezdetét a gazdag lovagi vacsora.
A felszolgálás előtt a házigazda rendre bemutatta a fogásokat:
– Kozárdi mangalica ízelítő,- Falusi gyöngyös húsleves- a hozzá illő borokkal
Ezt követően az újonnan belépők felszabadultan mutatkoztak be és mondták el röviden hitvallásukat a borról és a borlovagrendről.
Következett a főétel: Sült-tál Kozárdi Mangalica szeletek „lovagok módján”.
A desszert: „Fekete” Csokoládé bundába öltöztetett friss földieper-szemek, mentalevéllel tűzdelt vanília fagylalttal.
Méltó befejezésként az utolsó fogás: Cserhátalji üde kecskesajtok, érett bokri juhsajt kockákkal, friss szőlőszemekkel, zellerszár-kockákkal, sárgarépa pálcikákkal.
Dicséret illeti a színvonalas szakmai munkájukért: a szakácsot az ínyenc ételek elkészítéséért, a munkáját segítő konyhai dolgozókat, a felszolgálókat, akik gyors, udvarias kiszolgálásban részesítettek bennünket.
A lovagi vacsora után a baráti társaságok a Vendégházakban folytatták felszabadult, baráti légkörben a beszélgetést, borozgatást.
Ünnepségünkkel, szándékunk szerint hagyományt szerettünk volna teremteni a jövőre nézve.
A szervezésben a legnagyobb segítséget dr. Hajas Pál Borlovag társunktól kaptuk, aki fáradhatatlan volt, figyelme mindenre kiterjedt. Igazi házigazdánk volt. Köszönjük neki.
Köszönet a Győri legáció, a Szegedi legáció tagjainak és mindazoknak is akik jelenlétükkel megtisztelték ünnepségünket.
„IN HONOREM DEI ET IN HONOREM VINI”
Halas Csaba Borlovag Budapesti I. Legátus
Az avatás képei: katt ide
A vacsora képei: katt ide